westcon-cosplay-logo-black

Är du ny inom cosplay?

Ingen fara.. det löser vi på en gång ^^

Som nybörjare är det inte alltid lätt att veta var man ska börja och vad man ska använda, här nedan listar vi lite material som passar dig bäst och hur du kan hitta informationen nu behöver!

1, Böcker som kan passa dig som nybörjare

I denna bok får du lära dig om thermoplastic-material (worbla + ytterligare) och hur du använder dessa. Du får lära dig vilka tillbehör du behöver och hur du skapar och fullföljer mönster till olika kroppsdelar. Här går Svetala igenom hela processen

Denna bok är ganska lik den förre (The book of cosplay armor making) med den skillnad att här är inriktningen istället props! (svärd, bågar, yxor osv.) Du får du lära dig om thermoplastic-material samt foam och hur du använder dessa. Du får lära dig vilka tillbehör du behöver och hur du skapar och fullföljer mönster. Här går Svetala igenom hela processen 

Denna bok är en nybörjares guide till en riktigt snygg cosplaydräkt helt i foam.. som vi alla har längtat!
Så bestäm vad för material du vill bygga din dräkt i, och välj sedan bok lite efter denna tanke ;) Foam är billigare och inte lika tungt att ha på sig vilket är en stor fördel. Hållbarheten är aningen bättre om du använder dig av worbla, men om du tar hand om ditt foam-bygge så är det ett toppen alternativ!

2, Tillbehör

Tillbehör som kan underlätta ditt bygge kan vara oändliga, så beroende på vad du behöver och vad du har råd till listar vi några här. En värmepistol är ett måste i nästan alla byggen, särskilt om du tänker arbeta med materialen som listas nedan. Du behöver inte köpa dig en dyr värmepistol, de flesta fungerar utmärkt ändå. Men såklart håller den bättre om du köper en som är lite dyrare i de flesta fall. Saxar och knivar är ett måste för att kunna hantera materialen då de ska klippas och formas. Spatlar av olika slag är ett plus att ha hemma när man arbetar med de olika Worbla sorterna för att trycka till och forma hörnen, textur i materialet eller annat som kan tänkas. Skyddsmaterial borde egentligen stå först här, för det är viktigt! Handskar med gummifingrar är att föredra när du arbetar med Worbla, särskillt de genomskinliga worbla-sorterna då det krävs en väldigt hög temperatur för aktivering! Sedan diverse andningsskydd vid användning av olika foamer då gifter frigörs vid aktivering (uppvärmning). Det är även bra att ha om du ska sanda ditt bygge efter priming mm. Var alltid försiktig och skaffa altid de skydd du kan tänkas behöva! Maskeringstejp och plastfolie samt märkpenna är bra att göra dina egna mönster med. Penslar av hår och av foam kan användas när du ska prima/måla mm.

Som sagt så är listan lång, men här var några basic tillbehör som gör att du kommer en lång väg på din resa ;)

3, Cosplaymaterial

Craftfoam är ett toppenmaterial som finns i flera olika storlekar och tjocklekar. Du kan köpa storlekar från ett A4 till 150 x 100 cm och tjocklekar från 2,4,6 mm. Detta är ett lite billigare material att använda i jämfört med andra, men det är inte sämre, det är bara ett annat tillvägagångssätt. De större tjocklekarna används vid bygge av rustningar och stora props medan de tunnare används till mer detaljerade ytor. Så fundera på vad som ska byggas och hur, innan du väljer material för ditt bygge.

Worbla är ett supermaterial som passar till det mesta. Som nybörjare, och van byggare, så används i största fall Worblas Finest Art eller Worblas Black Art. Detta är de 2 ark som används till 90% av alla byggen. Worbla värms upp och kan formas till oändligheten..antingen självt eller tillsammans med foam. Eftersom Worblan i aktivt stadie (uppvärmd) är så flexibel så kan du både använda de på stora ytor samt till små små detaljer. Och bäst av allt (?) är att du kan använda det om och om igen, inga överblivna rester..

Worblas Deco Art är ett perfekt material för att tillverka små detaljer till dina byggen. I aktivt stadie (uppvärmd) blir den som en lera du kan forma i formar eller på frihand. Deco Art är en vit massa som kan målas i färdigt stadie. Man kan även blanda i akrylfärger i små mängder i aktivt stadie för att få önskad färg. Worbla´s Crystal Art är en liknande produkt men med skillnaden att den är genomskinlig/clear i sitt icke aktiva stadie. Crystal art är dock lite svårare att arbeta med och värms upp i högre grader, vilket kräver lite extra av användaren.

4, Priming och färger

I denna bok går hon igenom grunderna för både priming och målning. Vilka tillbehör som kan behövas samt till vilka material och mycket mer. Vill du lära dig ingående om detta så är det en toppenbok!

När du arbetar med bland annat Worblas olika produkter så behöver du prima ditt bygge innan målning. Ialla fall i de flesta fall, med undantag vid arbete med Worbla´s Transpa Art samt Crystal Art. Man kan använda sig av många olika alternativ till priming och det finns många åsikter inom detta om vad som är bäst och ska användas. Lita på vad proffsen säger, men bilda även din egen uppfattning. Du kan bland annat använda dig av Mod Podge i olika varianter, Gesso eller enkelt trälim. Hur många lager bestäms av vilken sort du väljer samt vilken finish du vill ha! Efter Priming är det dags att måla, i de flesta fall används akrylfärger av olika slag, men sprayfärger fungerar även fint.

När du arbetar med Foam så är det i princip samma sak som med Worbla...eller...
Nej, om du inte vill prima innan du målar så finns nu detta enklare alternativet. Flexi Paint fungerar både som en primer och en färg (allt i ett) vilket gör att du sparar mycket tid som annars går åt till de olika momenten. Denna färg spricker inte heller sönder så som akrylfärger med tiden gör. Applicera med penslar eller air brush.

Om du ändå vill testa att prima och måla Foam så är det såklart helt tillåtet. Du kan använda dig av bland annat Plasti-dip vid priming och akryl vid färgläggning ;)

5, Inspiration och tips

OCH det största rådet jag kan ge er...hitta inspiration och tips på nätet! Följ duktiga cosplayare på instagram och facebook (och oss såklart Westcon cosplay). Dom bidrar inte bara med otroliga verk och inspiration, dom ger även tips och råd! Gå med i cosplay-grupper både online och IRL. Och Youtube förstås, Priceless!
Var nyfiken, man blir aldrig fullärd som cosplayare, eller som skapare i allmänhet! Lycka till bästa ni!


Saknar du något eller har en åsikt på denna sida?
Kommentera gärna här nedan så ändrar vi innehåll/svarar på dina åsikter.
Love from Westcon Cosplay ❤❤❤