Valt att arbeta med foam-clay? Vad roligt!

Valt att arbeta med foam-clay? Vad roligt! Foam-clay är ett mycket mångsidigt ochenkelt material att jobba med, även förnybörjare. Om du undrar hur du skabörja eller är ute efter några tips så kanske kan denna lilla samling vara till hjälp!Happy crafting!

-Luwkieartworks

Vad kan jag använda foam-clay till?

Foam-clay kan användas till nästan allting, barakreativiteten sätter gränser! Props, detaljarbete, utfyllnad, rustningar, allt! Det är ett alderes utmärkt material att kombinera tillsammans med EVA-foam, ett av devanligaste materialen innom cosplay.

Hur fungerar materialet?

Foam-Clay har en 30 min arbetstid, men av personligerfarenhet skulle jag säga att den är som mest optimal att arbeta med under ca 10-15 minuter. Vid 30 minuter har det översta lagret torkat och fungerar inte längre som lera. Man kan alltså inte längre forma materialet utan att det översta lagret ”rynkar” sig. Planera därför och jobba i små omgångar med lite lera åt gånger så att du slipper detta problem!Det tar 24 timmar för materialet att torka till sitt foam stadium, 38 timmar om du har lagt på ett tjockt lager(över 5 cm).Tänk på att arbeta i tunna lager om du vill behålladetaljer, om du lagt ett tjockt lager så kommer materialet svälla en del när det härdar.Håll din förpackning väl förseglad och borta frånvärme och direkt solljus.(Gjorde misstaget att lämna min burkståendes i solen, en del fukt avdunstar från materialet och kan kondensera mot plasten och göra resten av leran väldigt mjuk och kladdig.)!!

När leran har torkat till sitt foam-stadium så går det
utmärkt att slipa, antingen med ett fint sandpapper eller med en handhållen slipmaskin. Detta gör att det går
utmärkt att använda foam-clay till att fylla springor med i EVA-foam!
Foam-clay är flexibelt och fäster till EVA-foam, detta gör det möjigt att forma EVA-foam med värme även efter
dekoration med foam-clay. Du behöver inte oroa dig för att det lossar!
För att vara extra säker kan du värma
baksidan av den del du önskar forma för att undvika att det uppstår luftbubblor i ytan på de ställen där foam-clay har använts.
Det går utmärkt att måla över foam-clay. Skulle dock
rekommendera att lägga en primer över, precis som med EVA-foam, för ett jämnare resultat!